[...] tego związku u mężczyzn powstaje w jądrach, a pozostała cześć wytwarzana jest w wyniku przemian hormonów męskich: testosteronu i androstendionu. Chociaż poziom estradiolu w organizmie mężczyzn jest na ogół niski i nie przysparza większych problemów zdrowotnych, to jednak w pewnych okresach życia najwyraźniej daje znać o sobie przyczyniając się [...]
[...] testosteron jako receptor androgenny (AR): dlatego w tych tkankach, które zmieniają testosteron na DHT, jest trzy razy więcej androgenu niż w jakimkolwiek innym miejscu w organizmie. Jednak w skórze i prostacie poziom androgenu jest zwiększony trzykrotnie lub nawet więcej od poziomu obecnego w tkance mięśniowej. Poziom ten może być zbyt [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
[...] węgli i tłuszczy) – takie działanie nie prowadzi do niczego dobrego a jedynie do złego. Co jest następstwem takiego postępowania? Duży procentowy udział tkanki tłuszczowej w organizmie; zwiększona insulinooporność a następstwem tego jest wolniejszy rozrost tkanki mięśniowej oraz stosunkowo dłuższy czas redukcji aniżeli byśmy prowadzili [...]
FAQ - dla początkujących i nie tylko 1. Ile razy w tygodniu ćwiczyć ? ] 2. Ile razy w tygodniu ćwiczyć daną partie ? 3. Ile czasu powinien trwać trening ? 4. O jakiej porze dnia najlepiej trenować ? 5. Czy jak będę trenować 2x dziennie to będą lepsze efekty? 6. Jak szybko wykonywać powtórzenia? 7. Czy należy robić rozgrzewkę ? 8. Ile serii i [...]
[...] nie są już tak sprawne i zaczyna się niedotlenienie komórki. Inni współcześni naukowcy badający niewydolność krążenia wzięli pod lupy to „coś”, co zatyka arterie w ludzkim organizmie. Odkryli, że nie są to żadne złogi cholesterolu ani słoniny, smalcu, masła czy jajka, jak nas straszono, lecz... uszkodzonego NNKT. Zatem dwie największe zmory [...]
[...] uszkodzenie tkanek i narządów wewnętrznych oraz upośledzenie funkcji Uszkodzenie funkcji jest to ostatnia faza toksyczności przewlekłej. Ksenobiotyk - obca substancja w organizmie, który ani jej nie produkuje, ani nie jest mu potrzebna do jego procesów., krócej, substancja obca, egzogenna, materiał antropogenny. Pod nazwą "ksenobiotyk" [...]
[...] dobrym źródłem żelaza, fosforu oraz potasu, magnezu i cynku. Stres a jedzenie Niewłaściwa dieta w połączeniu ze stresem może prowadzić do niedoboru składników odżywczych w organizmie. A co jeść na stres? Jak najwięcej produktów zawierających tryptofan (banany, orzechy włoskie, pomidory), gdyż organizm przetwarza go na serotoninę- hormon [...]
[...] zwierzęcego. CLA jest specjalnym kwasem tłuszczowym, który wspomaga przyrost beztłuszczowej masy mięśni i jest w stanie, jak niemal żadna inna substancja, zmienić w organizmie stosunek tkanki aktywnej do tkanki pasywnej (tkanki mięśniowej do tkanki tłuszczowej). Przeprowadzone doświadczenia wykazały, że już w ciągu kilku miesięcy można [...]
[...] białkowo-węglowodanowa dieta dla kulturystów. Jednakże okazuje się, że białko najlepiej jest wykorzystywane przez organizm a mięśnie najszybciej rosną gdy mamy w organizmie odpowiednią ilość witaminy A. Stosuj Creasteron z frakcjami beta-laktoglobulinowymi a dostarczysz organizmowi mega-dawek aminokwasów i poprawisz przyswajanie [...]
[...] w czasie redukcji skłaniałbym się w kierunku dwóch pozycji. Mianowicie chodzi mi tutaj o BCAA Turbo Jet oraz Leucine Fusion. Rola aminokwasów rozgałęzionych (BCAA) w organizmie człowieka jest niepodważalna i wielokrotnie dowodzona w rozlicznych badaniach naukowych. Nasilają one produkcję niezbędnej podczas ciężkich treningów energii oraz [...]
[...] mi dodatnia w IgG, podobnie jak wirus Cytomegalii. Generalnie przyjmuje się, że taki wynik oznacza przebytą infekcję. W praktyce patogeny dalej mogą przebywać w naszym organizmie i czekać na dobry moment (punkt zapalny w postaci np. silnego stresu, przemęczenia), aby zaatakować. Mam problemy z górnymi drogami od prawie 10 lat. Wszyscy [...]
[...] faktów, dotyczących tego preparatu, które upoważniają do określenia argininy mianem "niezwykłej". Co to jest arginina? Arginina jest aminokwasem naturalnie występującym w organizmie człowieka. Jest uważana za jeden z aminokwasów względnie egzogennych, ponieważ w stanie prawidłowego zdrowia nasz organizm wytwarza go w wystarczających ilościach. [...]
Autor: lukaaasz "Dlaczego należy zaczynać trening stopniowo?" Analizując powyższy temat swą prace chciałbym rozpocząć od opisania rozwoju naszego organizmu, a w zasadzie ontogenezy człowieka, oraz uzasadnić dlaczego i kiedy powinno zaczynać się treningi o różnym stopniu intensywności (od minimum do maximum możliwości naszego organizmu). Krótko [...]
[...] faktów, dotyczących tego preparatu, które upoważniają do określenia argininy mianem „niezwykłej". Co to jest arginina? Arginina jest aminokwasem naturalnie występującym w organizmie człowieka. Jest uważana za jeden z aminokwasów względnie egzogennych, ponieważ w stanie prawidłowego zdrowia nasz organizm wytwarza go w wystarczających ilościach. [...]
[...] Krople potu spływają po skórze i nie wyparowywują z niej, a to znaczy, że organizm traci cały czas wodę ale nie oddaje ciepła tą drogą, co prowadzi do jego akumulacji w organizmie. Podniesienie się temperatury do 38oC powoduje, że mech, termoregulacji zaczyna tracić sprawność, a przy temperaturze powyżej 39.4oC przestaje być pobudzane [...]
[...] silniejszy od HGH, musisz mieć to na uwadze, podczas gdy dawkowanie, co raz to zwiększasz. Wszyscy wiemy ze zbyt duże dawki HGH mogą spowodować długotrwałe zmiany w naszym organizmie. Proponowałbym dawki rzędu 50 mcg ed przez 4 tygodnie w tym czasie powinieneś już zauważyć działanie środka. Nie wiem czy potrzebne będą Ci większe dawki, ale [...]
[...] na rowerze lub kiedy maszerujemy), pochłanianie tlenu ustala się na poziomie „zwyczajowej normy". Oznacza to, że tyle zużywamy ile potrzebujemy Bilans jest wyrównany, a w organizmie nie ma ani braku, ani też nadmiaru tlenu. Jednak gdy sytuacja wymaga nagiego zgromadzenia w tkankach większej ilości tlenu, np. podczas intensywnego treningu, [...]
[...] Mleko krowie dostając się do żołądka człowieka, pod wpływem kwasów żołądkowych ścina się tworząc coś co przypomina twaróg. Kazeina znajdująca się w mleku rozkłada się w organizmie przy pomocy enzymu - podpuszczki, a cukier mleczny dzięki enzymowi - laktazie. Dziecko 1 - 2 letnie ma już paznokcie i włosy i jego zapotrzebowanie na kazeinę jest [...]
[...] hormonu przenoszącego Aminokwasy, niezbędne dla odnowy organizmu. Proteina to drugi najważniejszy składnik diety kulturystycznej. Zawiera ona Aminokwasy, których obecność w organizmie jest decydująca dla wzrostu mięśni, a także szybkiej odnowy. Proteina jednak powinna być spożywana w stałych dawkach, do każdego posiłku, bowiem organizm nie może [...]
[...] siły czy ochrony przed zanikiem wkrótce znajdą się na etapie badań klinicznych. Są wśród nich techniki polegające na dostarczaniu syntetycznych genów mogących pozostawać w organizmie przez lata i wytwarzania dużych ilości czynników wzrostu naturalnie występujących w tkance mięśniowej. Ciągły wyścig naukowców o znalezienie dopingu, który nie [...]